FOLLOW ME

Wednesday, April 16, 2014

WW | Yg Besar Yg Kecik Sama EXCITED!!

Kalau jenjalan kat mall jumpa mendealah ni kompom ler kempis wallet sbb kena paw duit syiling... satu ride paling murah limaposen tapi kalo dah 3 org... huhu... pastu bukan leh naik sekali mau berkali2.... huhu...

Ce tengok bukan takat yg kecik yg besar pun over excited jugak!!!! :-))


Pepepun enjoiiiiiii.........................

 

Monday, April 14, 2014

Habuan menang kelas terbersih 4x

Ni pun dapat dari whatsapp group kelas Daniel... sehingga kini kelas 3 Ali Abi Thalib dah menang kelas terbersih sebanyak 4x... bravo!!! Tahniah kepada guru kelas dan murid-murid 3 AAT :-)


Dari masa memula mendeko kelas cikgu dah cakap kalau menang 4x cikgu nak bagi reward, nak belanja murid2.... maka cikgu telah belanja KFC... tengok la betapa riangnya anak2 ini.....


Ini lak gambar bersama guru kelas tersayang ;-P


Cikgu cakap pasni kalau menang kelas terbersih 4x akan ada lagi reward menyusul nanti.... sporting betul cikgu kan.....

Murid2 pun excited nak ceriakan kelas... bergotong royong sentiasa jaga kebersihan.... moga terdidik dalam jiwa anak2 ini betapa pentingnya kebersihan itu..... kebersihankan separuh daripada iman.... baru boleh belajar dengan tenang... ilmu pun berkat..... ;-))



Friday, April 11, 2014

Proud with you Damia ;-)

Semalam aku sampai rumah jer Damia dengan tak sesabar tunjuk note kat massage book dia.. aku baru bukak pintu dia dah serbu nak tunjuk.... eh biasalah kan aku mmg selalu sampai rumah lambat skit sbb pusing amik Danish... DanielDamia apaknya amik... 

Dia tunjuk ni yang tak sesabo sangat tu haaaa....


Ticer cakap dalam tu untuk Bahasa Melayu kena bawak buku bacaan lain, utk English kena bayar RM50 utk buku reading tambahan... SEBAB Damia dah habis silibus... so kena top up lain... eh baru bulan 4 kot semua silibus bacaan dah abes?? Aku terkebil2 jap... malam skit aku try whatsapp ticer Damia... Rupanya mmg Damia ni TERcepat sangat dengan kengkawan dia yg lain... mmg dia dah abes semua silibus bacaan tu... sekolah lama lagi kot... tengah taun pun lom sampai.... takkan dia nak terkebil2 sorang2 nanti... tu pasal ticer soh top up buku......

Waahhhh momi sangat speechless!!!! Proud with you Damia... Proud with your potential.... semoga kekal selamanya....

Sebenarnya mmg nampak potensi Damia tu sejak 5 taun ritu... masa ambil reportcard ticer dah cakap Damia ni senang menghafal, senang ingat... sekali baca je terus lancar... hafazan pun laju... masa last taun tu dapat anugerah pelajar terbaik ngan hafazan terbaik... masa tu momi mmg sangat terharu.... SEBAB kat rumah tak nampak pun dia pegang buku baca balik apa yg dah belajar kat sekolah.... bila momi soh baca dia cakap, Mia dah tau la semua tu.... amboi jawap tak hagak2..... kalau ada homework momi nak tengok dia cakap, Tak payah la tunjuk Mia tau laaa... ish budak ni!!! berlagak betul.... TAPI memang kalau dia betul2 tak tau dia mintak ajar... yg dia tau jangan kacau dia... bila aku cek mujur semua betul... kalau salah mmg nak kena laaa... berlagak tul.... :-)

Bila dah abes silibus mengatasi kawan2 yg lain memang la momi bangga... mak mana tak bangga kan kan kan.... tapi tu la harapnya momi akan terus bangga dengan Damia sampai bila2... bukan masa kat kindy je tau.... InshaAllah Damia berjaya dunia akhirat.... tapi solat jangan lupa.... masih jauh lagi perjalananmu nak.....

Sebenarnya minggu sebelum tu lagi Damia dah 2,3x cakap kena beli buku lain sbb buku Damia dah habis... masa tu dengar2 gitu je la sbb takde pun ticer cakap... nak beli buku katne, buku apa..... Ini ler dia maksudnya... ticer pun tulis la dalam message book ke whatsapp ke baru la tau..... hihi...

Good Luck my dear Damia..... ;-))



Wednesday, April 09, 2014

WW | Catuan Air

Alhamdulillah area rumah aku still lom masuk dalam list catuan air... tapi tong drum ni dah bersedia nak berkhidmat bebila masa :-)


Thanks to adik ipar aku sbb provide tong drum ni....

Tapi, bila catuan nak berakhir ye? dah masuk 4 zon kena catu ni.... 



Tuesday, April 08, 2014

hijabista dan fashionista?

Kita combine je la kedua duanya.... hijabista dan fashionista.... berfesyen dan berhijab gitu.... hik hik hik... kekonon bajet model la... puuiii....

Layan je la.....

Dress sleeveless from Zawara combine dgn top agak loose skit pastu buat kaler blok :-)) aku selalunya tak isnin khamis aku akan berdress.... kekadang aku pakai cardigan dgn dress ni tapi ni saje combine lain skit....


Pastu tersama lak semua pakai shawl yang sama.... mujur kaler je lelain....


Pastu kalau Jumaat memang kat opis casual day... bleh ar nak pakai jin... org hari Jumaat la bersopan2 berjubah ke berbaju kurung ke ni ko berjin... bihahahaaa... aku ni kekonon casual yg bersopan la... pakai pensil skirt bajet remaja kekonon... sekali terkepot2 ko jalan bak pompuan jepun pakai kimono... asik kena tinggal je la.... hahahhahaa.... matchkan dengan shirt fishtail... :-)


Pastu ni fesyen senget katanya... datang pepagi ada yg tegur, weh nape baju ko senget... ala dengki la tu kan... hahhahahhaa.... sebenarnya aku memang SUKA sangat fesyen baju senget2 ni.... ni beli kat modvier ritu shawlbyvsnow punya... selalu aku beli shawl kat sini tapi dia dah kuar top plak sekarang... sila la jamu mata.....


Pastu dress princess cut... memang flowy betul... aku suka design lengan puff macam tu... :-)) sekarang banyak giler jual dress design camni... cuma kalau kain lycra tu kena pandai2 tengok... kang melekat! hihihiii.... yg ni aku beli kat Salsabeela Muslimah Attire... search FB dia... yg ni kompom tak melekat!


Pastu ni peplum fishtail pun Zawara punya.... aku beli top je combine dengan skirt yg ada.... leh wat kaler blok jugak.... Zawara pun ada kat modvier... pastu butik dia banyak branch dah... kalau minat sila serbu :-))


Okeh tu je nak hapdet... sila jangan muntah.... miahahhahahhahaaa.... saje nak entry gedik2 ;-P



Monday, April 07, 2014

Telatah bebudak yang macam2 peel ;-P

Aku takde maid dan tak pernah terlintas nak amik maid... macam kiranya masih boleh uruskan segalanya dengan kedrat yg ada... hahahaaaa macam eksyen sangat kan kenyataan tu? tingat dedulu masa nak gi kerja.. maid jiran sebelah tegur... tanya aku, akak nak bibik tak? katanya nak rekemen kawan dia... sbb kesian tengok aku pepagi dah kuar usung bb... lahai, dia perati aku ker selama ni... sbb maid tu memang sesubuh sepeie dia dah jemur baju sapu sampah bagai... sesambil tunggu anak majikan naik bas sekolah... kalau nampak aku sure senyum... tapi tak pernah ler bertegur sapa dengan maid dia tu....

Tapi aku kata takpe la... terima kasih... dan aku rasa aku masih mampu uruskan semua.... :-)

Sbb bas Daniel pun tak masuk area rumah aku ni... sbb tu aku transit Daniel kat Alam Budiman... kang ada maid wakpe kan aku still kena transitkan Daniel tu... Damia pun tinggal setahun je lagi kat kindy... nampak dia dok daycare macam2 aktiviti dia buat.... dia pun hepi... Nanti taun depan sekolah sama ngan Daniel dok transit yg sama.... Danish pun takat ni masih ok kat taska tu.... so macam belum lagi satu keperluan nak ambil maid...

Maka kalau weekend aku ler yg jadi maid.... kekadang terfikir gak nak amik weekend maid... tapi aku ni biasa lah, macam2 fikir... kang amik weekend maid tu payah lak nak kuar2.... so buat sendiri je la semua.... takdelah 2 hari weekend tu settle semua pun... lelagi tang sental toilet.... tu kena gilir2 la... weekend ni toilet satu, weekend depan yg satu lagi, weekend lagi depan satu lagi... mujur tang cuci kipas tugas apaknya... tak kosa aku nak panjat2.... tang tu je pun bab kemas rumah.... lelain tu mendobi lipat baju bagai tu aku wat sikit2 weekday pun.... weekend cuma dobi hat besau2 macam cadar comforter bagai tu.... ngan layan anak2 yg macam2 hal... apaknya kalau Sabtu kompem kerja... Ahad tu kalau ada major breakdown jer... tu pasal kalau nak bawak anak2 kuar pun samada Sabtu petang atau Ahad....

Ni hari Sabtu aku wat spageti je atas permintaan Daniel... sbb apaknya balik lambat aku pun malas nak masak nasi... so kita lunch spageti je ye anak2... kemain selera bertambah2 haaaa...... gambar Daniel je takde sbb makin besar dia makin tak friendly camera lagi.....

Danish pun la ni takmo dah suap2... nak makan sendiri.... ha dok sesama ngan kakak tu....


Hi handsome boy.... sayer dah 18 bulan sekarang :-)) rambut dah panjang tak tau bila nak potong ni....


Budak kicik ni memang suka sangat gi dapur... kiranya peberet tempat laa... kalau senyap jer intai ler dapur kompom ada dak kicik ni.... ni bakal masterchef kot suka sangat ke dapur kan :-)) pastu senyap2 je lak tu buat kerja... kalau tak kumbah dalam KC, ni kerja terbaru dia... kumbah atas KC pulak.... 

Gaya macam nak buat susu sendiri... bagus gak kalau dah pandai buat sendiri kan... boleh momi dok goyang kaki je.... huahuahuaaaa....


Pastu ni lagi satu kerja yg buat momi jadi ijo..... senyap2 je dia settle 'ngemas' baju sebakul....


Huwaaaaaaaa payad!!! (haaaa kalau dah geram momi panggil payad bukan danish lagi dah.... hihi...) saje je tau bagi tambahan kerja kat momi.... grrrrr..... adeeeiiii sabo je laaaa......

Ha tu la antara telatah bebudak ni.... yg beso lain citer yg kecik lain citer.... anak ramai camni laa.... ramai ke? hahahhahhaaa... baru 3 org dah rasa ramai semacam... lom 6 org lagik huahuahuaaaaa... mau fengsan ;-P

 

Friday, April 04, 2014

Sepakat membawa berkat :-)

Aku dapat gambar ni dari group whatapps kelas Daniel... guru kelas hantar petang tadi... tersenyum aku bila tengok gelagat anak2 ini.... kata cikgu ada sorang murid ada membawa bekal mee goreng tapi mee tu yee mee so dah jadi cam ala2 megi goreng... murid tu memang bawa banyak utk makan bersama kawan2... tengok cemana deorang sepakat :-))


Kata cikgu lagi pandai deorang uruskan cara pembahagian dengan beratur... murid2 yang di tepi tu pula beratur utk second round.... 

Siapa agaknya ibu murid tu yg rajin ye... bawa bekal byk2 utk kawan2 sekali :-))

Aku ni kekadang je bawa bekal sbb kat sekolah mmg provide lunch... bawa bekal pun ala kadar yg ringan2 utk sarapan pagi.. tu pun tak banyak cukup utk Daniel je sbb selalunya memang sarapan di rumah je.... mungkin boleh la pasni bawa byk2 utk makan bersama kawan2... macam happening je kan kawan2 kelas Daniel ni......

Katanya ni gambar semalam ada murid sambut besdey. Ibu murid tu telah menghantar kek, air kotak dan roti pizza ke kelas. Kebetulan juga murid tadi tu membawa bekal mee goreng yang banyak... Alhamdulillah rezeki anak2 kan.... happy bebudak tu dapat makan2.... patutlah Daniel dok cakap nanti besdey Daniel bawaklah kek ngan makanan.... InshaaAllah sayang :-))



Besdey murid perempuan, so kawan2 perempuan je yg sesama potong kek... murid lelaki tunggu tepi tukang makan je.... hehe....

Macam2 lagi guru kelas Daniel share pasal murid2 kelas dalam whatsapp... nanti aku share lagi yeeee.... :-))

Tadika Damia pun ada gak group whatsapp ni tapi macam tak pernah nampak gambar Damia dalam tu... ke bila dah reramai aku tak pasan yg mana Damia.... hahahhaha... nampak serupa jer semua... nantilah aku share aktiviti Damia lak ye.... :-)


Monday, March 31, 2014

Shopping @ MODVIER

Lama gileessss tak hapdet blog kan... bizi giless plus sakit M gitu ler... ekekkekeee... banyak jer nak citer tapi dah basi kot... haha... so masuk entry terbaru je la... ritu cuti sekolah pun takde gi jejalan memana... takat balik kg je...

Citer hat weekend semalam je la kan yg gi shopping kat Modvier tu... ala semorang mesti dah tau pasal Modvier yg femes tu kan... aku dah lama gedik nak gi terjah situ tapi lom kesempatan... maklomler bizi kan... haha... hari Sabtu gi tempah baju dgn adik aku Ejun pastu cemana tah terfikir nak gi situ.... dah alang2 kuar berdua je kan... kalo dgn anak2 manader aku kuar shopping baju aku... takde maknanya.. kang aku shopping derang dok main2 celah kain bagai makanya hilang mood aku nak memilih.... 

Terus sampai Modvier senang rupanya nak carik... kompom tak sesat... cari Jalan Maarof jumpa petronas belakang tu je... masuk jalan sebelum petronas ye... dari jalan dah nampak atas bukit nun.... :-)

Masuk jer terus terjah pas satu booth satu booth... ada dalam 28 butik yg join kat Modvier ni... sekali dok pilih2 ternampak la tokti... tu pun adik aku yg cakap... eh tadi dia sebelah aku la dok pilih2 shawl... aku pasan baju dia tapi tak pasan tu tokti... hahahaaa...

Pastu dengan muka tak malu adik aku la tegur tokti pastu minta nak mik gambar sesama.... ok la tokti ni jenis peramah... layankan aje ye... lagipun ramai lagi yg mik gambar dgn dia... bukan aku je... hikhikhik.....


Amacam? rini aku shopping bersama tokti gitew... kerdilnya aku nak banding ngan tokti kan... hahahaa... dia jenis rangka besau jadiknya nampak aku ni sangat kecik la... pehtu dia pakai highheel aku pakai kasut lepet2 jellybunny je... lagi ler menampakkan kekerdilan aku ni....... hahahahaaaa...

Pas dah shopping lepak kat cafe situ layan eskrim homemade katanya... bagi aku biasa je la eskrim tu macam eskrim malaysia cuma dia wat bentuk eskrim batang tu.... aku mik tembikai laici... sedap la jugak tapi tesktur dia keras... huhuhuuu rege rm4 satu :-(

Pe2 pun puas hati shopping kat Modvier... kompom leh terjah lagi nanti....


Jumpa la jugak tokei2 butik kat situ macam FarahIskandar (wifey Ally Iskandar), FazrenAziz (tudung people) dan lain-lain laaa.... :-))

Pehtu rini aku melaram la hat aku beli kat butik FarahIskandar.... Shawl 'dalmeon chiffon' ngan dress 'baesik abaya'... mmg best!!!


Ok tu je nak hapdet....

Kbai :-))

 

Tuesday, March 25, 2014

Jamuan sebelum cuti sekolah

Cerita pasal Daniel lagi... 

Sebelum cuti sekolah ritu ada sedikit jamuan... bertuah betul Daniel tak bitau momi pun... maka Daniel bawak perut je la... sabo je ngan anak bujang ni... wat dek je ye... sekali guru kelas whatsapp gambar2 ni baru tau.... huhu...

Meriah betul makanannya... layan aje gambar bebudak ni ye....


Wah guru kelas Daniel nak bercuti ke Eropah rupanya ye....

Selamat bercuti semua :-))


Note: Aku balik kg 3 hari je... semalam balik KL rini kerja... DanielDamia dah pos kat UK tinggal Danish je ni.... hehe... lom ada plan nak bercuti kemana2 lagi....



Thursday, March 13, 2014

Sukan Tahunan SRIH ke-26

Slow skit menghapdet blog ni.... agak bz melampau dalam dua minggu ni... WW punya entry pun tak buat dah dua minggu..... dua hari ni pun ada workshop di KL... nampak jerebu makin teruk sbb lalu federal menara TM hilang dari pandangan... kat area rumah pun bukit dan hutan hilang dari pandangan... lama pun tak hujan kan... 

Tengok... bukit pun kabur2 je... 


Memang sejak minggu lepas lagi ada hutan dan belukar terbakar area Jalan Batu Arang... musim jerebu yg lepas2 pun tak pernah lagi terbakar... tahun ni ler pestime terbakar selama aku dok berulang lalu jalan tu dah masuk 9taun ni.... dasyat jugak la kan musim panas dan kering sekarang ni....

Sbb sibuk berworkshop tu yg terpaksa on lappy bila balik rumah... anak2 semua dah tidur aku terkebil2 depan lappy ni mengecek email bagai... huhu... pastu dah settle semua amik kesempatan hapdet blog... nak sambung citer kejadian weekend lepas... Sabtu berfamilyday, Ahad sambung bersukan plak......


Sebenarnya Daniel punya acara dah lepas dah kat sekolah je... Ahad tu cuma acara balapan tu buat kat Stadium Kota Raja Klang.... Daniel tak terlibat... kitaorg datang sesaja je... 


Dalam kul 10 pagi kami dah cau.... :-)) cuaca pun makin berjerebu... tak elok dok luar lelama kan.... tapi sempat singgah bekpes lontong klang.... terbaeeekkk wok!!!

Pastu otw balik tu sempat singgah SCM sbb nak carik baju note3.... hehe... pastu balik rumah la sbb aku ajak ayah mak adik badek sumer datang... ada beli patin 3 ekor dari temerloh... nak jamu derang la kan katanya.... tapi selamba leh singgah SCM lagi kan.... hahahhahaaa.... ok misi dah tercapai jom balik... dah kul 11 pagi haaaa..... 

Wokey sambung lagi citer next entry.........



Note: #pray for MH370... dah masuk hari ke-5 pencarian.... macam2 spekulasi keluar... tapi teruskan berdoa je... moga ada berita baik.... tadi ambil Danish dari taska badan dah hangat2.... pastu whatsapp dari guru kelas Daniel esok sekolah cuti sbb jabatan pendidikan sgor dah umum sekolah daerah klang semua cuti.... nampaknya maknya pun kena cuti gak kot...... hihi...