FOLLOW ME

Thursday, July 24, 2014

Salam Eid-Mubarak!

Eh macam dah start kosong je opis kan... jalan pun clear jer pagi tadi... suka ahkak kalau camni selalu kan kan kan.... tersampai awal lak kat opis jadik tukang bukak lampu.... pehtu pe laie, wat pangai la berselpie.... huahuahuaaaaa....


Okeh ahkak kerja lagi sampai esok... korang2 mesti ramai dah start cuti kan... ahkak taun ni turn raya kat Pahang... Sabtu baru balik... kang Senin petang balik KL plak... eh awal nau balik KL yer... eh mestilah nak raya belah ahkak plak... ahkak kan org keyelll.... ekekkekeee... ahkak cuti seminggu je balik KL senin pehtu nganga la tak tau wakpe... lom plan pe2pun lagik nak round mana... ikut je kot makayah raya ke mana kang....

Okeh (bape byk okeh daaaa....) huk huk huk.... buat semua reader (eh bajet macam ramai sgt kot reader ko kan.... hahahhahhaaa) diucapkan Salam Eid-Mubarak... ampun maaf atas segala kata2 dalam belog ni yg menyentuh jiwa sesapa kan... dan juga kalo komen kat belog2 korang terasa ke... kita kosong2 hokey.... :-))

Terima je lah kad raya opis ahkak.... tak sempat ler nak wat kad raya senirik... tompang opis punya je laaaa.... :-)


Selamat pulang ke kg halaman masing2... drive safely... moga selamat sampai dan selamat kembali..... jumpa lagi raya nanti nooo....

babai......



Wednesday, July 23, 2014

25 Ramadhan

Eh dah masuk 25 Ramadhan kan... sedar tak sedar je... masa berlalu cepat sangat... dan inilah sesatu entry aku pasal Ramadhan dan puasa kot... hehehheeee... kita himpun segala cerita Ramadhan kat sini je la kan... :-))

Alhamdulillah start dari awal Ramadhan sampai ke la ni lom lagi berbuka di luar... maknanya hari2 aku masak... bangga tu berasap dapo aku hari2... kalau bukan bulan pose jangan harap! kah kah kah.... weekday je la yg aku masak pun.... gigih tu sampai rumah kul 5:50 pm terus zasssss bersilat..... weekend je dapo aku rest sbb dah tentu2 balik UK kan... param pun aku tak jejak... tapi en laling la yg gi.. tu pun beli yg biasa2 je macam murtabak ke roti john ke kebab camtu je... untuk tambah2 menu... kalau lauk mmg tak beli kat param la.... hihi... tapi ada gak kuih2 aku beli hat frozen pastu goreng sendiri.... senang!

Minggu ke-2 puasa weekend tu buat potluck iftar kat rumah aku... buat ngan adik badek je pun... tu pun dah penuh rumah...

Aku korbankan udang rimau hasil menjala kat Sabah ritu... 


Besau2 humakaih... dah besar2 camni aku pon tak tau nak masak pe... Last2 buat masak butter je la kan... huh licin!!


Pestime tu try wat masak butter... resepi gugel je... mujur sarang2 tu menjadi.... cun!!!

Pastu masak daging tetel...

Lelain Fiza bawak spageti.. Zana bawak cencaru sambal bakar ngan caremal.. mak bawak kari ayam..

Esoknya ahad aku menggentel buat onde2 ngn bubur candil... dah adunan yg sama sekali harung je la kan....


Bubur tu kalau makan sesejuk baru sodap... terangkat beb!!!! walllaaaa.....

Pastu ni tak silap menu masa aku ada kerja luar... biasa kalau kerja luar kan balik awal... leh la masak macam2 kan.... kalau weekday biasa tu yg simple2 je....


Tu siap ada mihun goreng, ikan tenggiri masak asam pedas... kuih2 tu frozen punya... tinggal goreng aje.... keh keh keh.... biasanya lauk tu sekali harung sampai ke sahur.... kang tinggal panaskan aje.... pastu tambah menu wajib telur dadar... :-))

Pastu ni special masa cuti nuzul quran.... last hasil menjala kat Sabah ritu.... soft shell crab.... rasa2 masak pe yg sedap ek? aku siap gugel cemana nak siang natang ni.... dah le lembik2 camtu.... macam geli pon ada..... huahuahuaaa....


Last2 dah gugel menu jadik la soft shell crab masak telur masin.... wallaaaaa terbaeekkk la!!! Pastu siap ada ketam biasa gak... yg tu aku sambalkan aje.....


Ni lagi satu peberet anak2... lasagna.... takda maknanya aku nak wat sendiri... beli je hat frozen kat tesco pastu panaskan dalam microwave... sekelip mata je siap.... hak hak hak... karipap tu pun frozen gak...


Dan ni senin semalam aku masak tempoyak ikan patin... kwn opis balik kg Temerloh aku kirim laaa.... senang je masak ni men campak2 settle.... :-))


Pastu semalam aku wat ayam percik... minggu ni misi nak perabes segala menatang dalam esbox...


Ha tu je la antara menu2 yg dapat aku snap... special kat aku biasa2 je kot kat org lain... huahuahuaaaa....

Rini tak tau dah nak masak pe.... dah abes idea kot..... ada lagi 3 hari kat rumah sebelum balik kg bercuti.... silap2 kang terjah kedai je.... kih kih kih.......

Ok tu je nak hapdet.................

Salam Ramadhan buat semua.......

#prayformh17


Tuesday, July 22, 2014

Bulan puasa punya penangan :-))

Selfie bulan puasa... dah hujung2 ni dok kira bila la nak cuti.... lagi nak cuti lagi banyak kerja nak settle macam la cuti tu selama2nya.... lex ar cuti seminggu je kot pastu kerja balik... adeeiiii sabo je laaaa.....

Ni antara baju yg aku tempah bebaru ni.... memeng lama giler aku tak tempah baju sbb tailor yg biasa buat tu dah pindah... macam payah plak nak gi situ.... ni aku tempah sblm puasa dan amik pun dedekat nak puasa.... sekali tempah 4lai... hamik ko!!! bukan tempah utk raya... raya punya aku beli readymade jer.... hahahhaaa melampau kan kan.... kiranya dah pakai dulu ni jadi baju pre-raya la.... ngeeee...


Kurus ke aku? hak hak hak....

Ye bulan pose ni 3kilo aku turun... takde la wat apa2 pong.... makan cam biasa je... dah nak turun nak wat cemana... kang naik aku lak yg gelabah... bior je laaaa.... so dah kembali ke 46kilo... kalau puasa 2 bulan sampai kot target berat anak dara dulu 43kilo.... akakakkakakaaaa.....

Ok sambung kerja.... bai....



Monday, July 21, 2014

shopping @ klrayafest

Weekend baru ni aku gi terjah klrayafest lak kat pwtc... sesaja nak kempeskan lagi wallet.... huahuahuaaaa... tujuan utama nak carik princesspinafore yg memey jual tu... mmg suka flare2 camtu kan... ritu kat VF ada gak jual tapi sbb dah taketime Q kat ashhannas tu tak sempat la nak terjah booth2 lain... kali ni semata2 nak terjah situ je...

Gi naik lrt sbb malas nak drive masuk KL tapi kemain ramai org macam hari kerja gamaknya.... hahahhahaaa...

Kat masjid jamek nampak bendera berkibar separuh tiang....
 

Nampak Jln Tar pun sesak... huhu tak kuasa aku nak redah Jln Tar tu... ritu sbb kerja kat sogo aku terjah skit je... tak abes pusing pun Jln Tar tu.... rembat telekung je pun..... heheheee...

Sampai pwtc org memang sendat! mujur ada ekon... 

Terus terjah booth Elena2u... tgh2 dok belek princesspinafore tu ada org tegur.... eh memey!!! sangat lah lembut orgnya... humble dan friendly jer.... 

Dah dapat princesspinafore idaman... dapat lelaga pipi dengan memey balik laaa... keh keh keh...


Tinggi ya amat si memey tu... lelagi pakai heels... melangit ko!!! dah le selim melim... comei jer....

Pastu ternampak lak booth2 lain, tudungpeople, rinasalleh, salsabeela, calaqisya dan banyak lagi la yg best2.... hahhahahahhaaaa....

Ok dah cukup sessi shopping... pasni kompom dok diam2..... :-))



Friday, July 18, 2014

Workshop @ Bangi-Putrajaya Hotel

Semalam sehari suntuk aku kat Hotel Bangi-Putrajaya atau nama dulunya Equatorial Hotel Bangi... seharian workshop kat sini...


Huwarrrgghhhh lemau betul workshop bulan puasa ni..... selfie kat jamban jap... kah kah kah....


Pastu abes dalam kul 6:45 pm terus iftar kat situ... memang include berbuka puasa pun... rasa2nya sepanjang bulan puasa ni, ni ler 1st and last aku berbuka kat luar.... dah terkenang2 lak bebudak ngan apaknya tu berbuka pe kat rumah.... vendor punya pun aku tak gi... ni pun sbb terpaksa... huhuhuuu....

Banyak2 menu tu pun aku tak tau nak makan pe... terjah kambing bakar pastu termenung tak tau nak makan pe lagi.... huahuahuaaaaa.... desert dia pon sesedap gak....

Dalam tak tau nak makan pe penuh gak pinggan ko kan Leen... akakkakakkaaa....


Pas berbuka dah maghrib balik la... nak lalu skve sensorang memalam weii... serem gaks ni.... hak hak hak.....



Thursday, July 17, 2014

17 July

17 July sebenarnya tarikh yg akan aku kenang sepanjang hayat... sbbnya 10 tahun yg lalu detik itu aku disunting... ye tarikh pertunangan aku....

TAPI tahun ini tarikh 17 July berlaku satu tragedi yg sungguh menyayat hati atas kejadian yg berlaku pada MH17... aku tahu kejadian tu pun sewaktu bangun sahur... nampak WA aku pekehal banyak nau msg yg masuk... dan paling banyak kat grp WA kelas Daniel.. sesambil panaskan lauk sempat aku go thru satu2 kot ada hal mustahak... memang tengah hangat cerita tentang MH17... aku terus berdebar bila terbaca msg dari guru kelas, "salah seorang bapa pelajar kelas 3AT ada tertera nama di situ...beliau adalah kapten kapal terbang ini..doakan semoga semua selamat"

Ya Allah, betul ke? aku mula terbayang2 kengkawan Daniel....

"Tolong sedekahkan al fatihah fr my hubby capt wan amran", msg dari Pn Maryam membuat aku sebak... Ya Allah besarnya dugaanMU... moga Puan tabah... moga Capt Wan Amran tergolong dalam golongan shuhada'...

Masa sahur aku tanya Daniel ada tak kwn yg ayahnya kerja pilot... Ada, Wan Yusof... ye mmg selalu Daniel cerita pasal kawan dia tu.. selalu gak Daniel tanya aku nama negara yg bapa Wan Yusof tu pergi... baru aku teringat yg Daniel ada tanya aku Amsterdam tu kat mana...

Bila aku beritahu ada kapal terbang terhempas, bapa Wan yusof terlibat terus Daniel macam terkedu... abes bapa Wan Yusof tu cemana? Aku cakap, semua tak selamat rasanya... Daniel terus slow makan nasi... katanya, kesiannya kawan saya tu Wan Yusof....

Pastu selalunya makan bertambah, ni sepinggan pun tak abes... lepas sahur terus mandi. Aku cakap, awalnya... katanya, nak gi sekolah jumpa Wan Yusof... Eh, mestilah Wan Yusof tu cuti hari ni... Daniel ajak aku gi rumah Wan Yusof tu....

Hmm tengok Daniel sedih aku lagi rasa sebak... bayangkan kawan sebaya Daniel dah hilang bapa tercinta... dan dalam grp WA semua bagi kata2 semangat kat Pn Maryam... ye berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul kan....

Petangnya masa ambil Daniel katanya kat sekolah tadi semua solat hajat dan baca Yasin ramai2... Wan Yusof ada abang bersekolah di situ juga, Wan Yunus darjah 5...

Guru kelas Daniel pun ada bitau, baru jumpa Capt Wan Amran tu petang sebelum malamnya dia terbang ke Amsterdam. Katanya beliau 2 hari di sana dan balik Khamis 17hb nanti.... memang sedih sebak pilu dan seganya la bila baca WA grp kelas Daniel......

Lagi sedih bila tengok gambar arwah bersama 2 org anaknya..... 

Moga arwah tenang di sana... moga rohnya bersama2 para syuhada'...

#prayforMH17 moga segala urusan dipermudahkan...



Monday, July 14, 2014

Shopping @ Vendour Festival

Fuhhh lama giler meninggalkan belog ni ha... dulu tinggalkan 2 bulan, ni tinggalkan 1 bulan.... almaklom la kan, ahkak kan bz mengalahkan menteri... takde masa nak jenguk2 belog ni ha... warkakkakakaaa... banyak mende nak hapdet tapi tu la taip2 tinggal dalam draf... taip2 lagi tinggal dlm draf lagi.... byk giles dah ni ha beratur dalam draf ni... tak terpublish... tengok lah nanti aku refresh balik semua2 citer basi tu....

Tapi ni aku nak hapdet citer panassss... weekend punya cerita... aku pergi terjah sini haaaa.... kat Matrade nun Jalan Duta tu haaa...

Apa ada sini?? Tengok banner ni.... kenal tak???


Ala sesapa yg follow hat jual2 online tu kompem tau kan kan kan..... dedulu masa 1st dia buat kat Stadium Malawati Shah Alam... dekat je dgn rumah aku tapi masa tu takde gedik nau nak pergi pun... padahal aku lalu jer sebelah stadium tu... nampak kereta parking tepi2 jalan... jalan jem tapi kalau dah takde hati nak singgah mmg takde la kan.. dah lalu depan pun pandang sebelah mata je.... huahuahuaaaaa.....

Yg kali ni punya sejak dia gebang2 kat IG aku dah meroyan dah.... dah gedik2 kira hari bila nak terjah.... padahal celah mana Matrade tu pun tak tau.... mana tak meroyan dah lama usha butik 'abg kawasan' yg femes kebabooomm tu kan.... hari2 dok usha IG dia ashhannas tu kan.... yg jual skewt bagai ada ekon katanya... ahkak nak try la tang mana yg kata macam ada ekon tu kan.... pastu bebaru ni dia launch kate dress... lawa gileeeesssss!!!!! nak beli online tak dan pagi launch tengahhari dah sold out... ahkak nangis tepi bucu meja opis je la melepas nak order.... huahuahuaaaa.... pastu launch plak sophea inara dress plak... huh macam nak giler ahkak taw.... harus tekad terjah matrade ni!!!!

Kat matrade ni buat 2 hari gak, sabtu dan ahad... so sabtu aku pepagi dah kuar... gi dgn adik aku ejun... dan berjaya kami sampai matrade... tak susah mana pun kalo ada waze kan... hihi... cuma kena bertabah nak carik parking... ramai jugak yg meroyan cam aku agaknya... tu pasal sampai kul 9:50 am parking dah penuh.... padahal pintu matrade pun tak bukak lagi... kul 10:00 am tepat baru bukak! padahal dah ramai giless beratur depan pintu tu haaa......bukak je pintu semua lari mengalahkan peserta lari pecut.... dah agak semua tuju kat ashhannas... mmg femes betul 'abg kawasan' tu haaaa....

Dan bertabah lagi beratur nak beli skewt 'abg kawasan'.... huhuhuuu... sbb mmg itu je pon tujuan aku dengan penuh pasrah dan kesabariah tahap tinggi beratur sampai ler tiba turn.... ko bayangkan kul 10:00 am bukak pun dan beratur pe lagi yg datang lambat2 tu ntah sampai mana tah ekornya.....

Ko tengok dalam IG ashhannas tu banyak lak muka ahkak interprem dalam tu.... ntah bila dia amik gambo pun tak pasan sbb tengah berjuang kan kan kan..... siap tersepit bagai semua ada....

Gigih haa ahkak berjuang....



Siap tersepit2 haaaa.....



Akhirnya dapat gak skewt idaman... semua aku borong sbb dah alang2 beratur kan... hat classic, hat satin, hat chiffon, hat lace... haaa baru puas hati!!! kate dress dia siyes lawaaaaa gileessss!!!! sophe innara tu pun lawaaaa tapi aku suka lagi design kate dress... harus la pilih salah satu... nak rembat dedua melampau la kan....  tapi aku rembat juga dress greek kat mazlianulmaznan.... hahahhahaaa... mmg melampau....

Dan borong kasut kat fashionrepublickl... stylo beb!!

Pastu borong inner sugarscarf....

Pastu try beli sambal letop kat nyummilicious.... leh ar makan ngan nasik panas sahur kang.....
 

Dah tu je... pasni sila dok diam2 sbb wallet dah nipis.... keh keh keh....

Sempat ar posing bukti kami sampai kat VF tau.... hahahahhaa....


Nampak tak muka puas hati... kemain suka tak hengat punya dapat shopping.... see!! beli kasut terus pakai.... tu ler but idaman kat fashionrepublickl tu..... aku satu adik aku satu.... baru ler ahkak fefeling remaja... hahahhahaaa....


Hasil2 borongan tu sila tunggu ahkak hapdet ootd nanti.... warkakkakakakaaa..... 

Ok tu je nak hapdet....



Sunday, June 22, 2014

1000 Langkah @ Taman Tasik Shah Alam

Hari ni Damia terlibat dengan ini.. so pepagi bersemangat nak gi skol walaupun hari ini hari Ahad!! kemain ye... kalau tak kemain liat nak gi skol.....


Okeh ada program 1000 Langkah di Taman Tasik Shah Alam... pelajar 6 tahun jer yg join mewakili tadika... sbb banyak lagi tadika2 lain yg turut serta.....

Tengok gambar je la aksi Damia dan rakan2nya....


Makpak pun leh join gak... tapi idok ler aku datang pepagi.... lelambat skit bajet gi amik Damia kat sana.... hihihiii....

Pastu dapat tshirt free... ok la kan... :-))

Gambar sumber dari grp WA... pastu dah reramai tu nampak muka cam sama jer.... nak cam mana satu Damia pun payah...... huahuahuaaaa....

Yg penting anak2 happy.....................



Friday, June 13, 2014

Hello!

Okeh 1st entry setelah lama tak berbelog ni....

Sila termuntah dengan tertepeknya gambar tuan punya belog ni... bihahahhahhaaaa....

Saja nak interprem pesen terkini tuan punya belog... pakai baju tight-in dengan skirt... dengan suar lom lagi la buat sbb macam cekci sangat... kalo skirt tu ok sbb nampak cam pakai dress.... 


Wokey tu je nak hapdet......

Babai....


Thursday, June 12, 2014

Huyooo lama giler tak hapdet blog!!!

Haaaa memang pon kan... last entry bulan April ko... skrg dah bulan Jun... mohehehhee.... ada yg rindu kat aku ke?? hahhahaa... pastinya tidak kan... blog aku pun bukan femes pun... tak hapdet 2 taon pun takde sape kisah pon.... :-))

Tu lah, malas pun ye... bz tahap gaban pun ye.... bila dah baaaanyaaakkkk sangat kejadian makanya jadi malas la kan nak buat backdated entry...... Lagipon aku hapdet pesbuk ngan insta so yg folo aku tu mesti tau citer2 terkini kan... maka takde maknanya ko nak hapdet kat blog ke tak.... kan kan kan?

Okeh rentetan daripada last entry aku tu... macam2 kejadian la kan.... yg aku jadik trener kat sg petani, pehtu gi melaka.... hamik ko ukur jalan dari utara ke selatan gitu..... pehtu workshop lagi kat somban pehtu fly2 away ke sarawak sabah pastu gi trener lagik ke johor.... fuhhhh tak bernapas aku mengejar segalanya.... dgn macam2 event la... sportday Damia, sambutan hari guru, mothersday, kerja2 melawat kawasan, cuti sekolah yg panjang... dan event paling besar adik aku kawen..... dan latest gm aku bertukar.... semua kalo nak masuk entry mau makan bulan kot baru siap satu persatu.... kakakkakaaa... padan muka aku dok bertangguh2 gitu la jadiknya.......

Tengok la kalau ada masa aku hapdet kalo tak biarlah gambar itu bersemadi dalam memorikad.... huahuahuaaaa....

Ok lah ni dapat tengok blog pun sbb dah last2 cuti sekolah ni bos2 aku semua cuti so takde org kacau aku..... dan aku bleh goyang2 kaki... cuci2 mata.... email pun tak masuk menderu2 macam selalu...... syok eh kalau dapat suasana camni hari2..... bhahahahhaaaaa (gelak jahat skit)..... aman bahagia je otak aku rini........

~lallalallallaaaaaaaalallalalla~

tanda senang lenang.... bagi can la kat aku satu hari ni kan kan kan....

minggu depan dah start sekolah balik akan bermula balik suasana celaru.... jalan jem, bersilat pagi petang, dan start maraton outstation sblm masuk bulan puasa...................................

ok tu je ahkak nak meraban rini.....

tata babai :-))