FOLLOW ME

Wednesday, June 15, 2011

Phase 2 - Renovation Rumah

Hahahaaa... aku mmg malas bab2 nak hapdet blog ni... ala lagipun bkn ada yg jenguk2 pun kan... blog aku ni bkn fofuler pong... so takde maknanya la kalo rajin sgt nak hapdet... aku pun tak reg dgn pakcik nufnang tu... so takde la sibuk2 nak menten trapik kan... hahahhaaa... ala lagi pun blog ni saja sesuka aku nak catat luahan perasaan hati aku je.... bila aku rasa nak taip aku taip laaa... bila malas aku biarkan aje... ngeeee.... janji nanti2 anak2 aku dapat view balik alkisah segalanya.....

Wokey ni aku nak sambung catatan pasal renovation rumah... sambungan dari phase 1 bhgn blkg dulu tu yer.... hat ni phase 2 hat depan lak...

Balik aje dari percutian berangkai tu kan set up la plak utk phase 2 ni... ala skit je lagi... nak buat depan ni je... nak bagi straight je ngan extend dalam 5' gitu laaa... pastu aku buang sliding door ganti ngan tingkap panjang... aku maleh la nak menten sliding door ni... selalu aje rosak tang kunci hat naik turun tu.... ish pakai tingkap senang.... cuma main door aku boh la pintu special yg besau tu kan kan kan....

So ni sebelum renovation... gambar dengan rumah yg macam tongkang pecah hokey sbb masa ni bhgn belakang tu baru siap.... kc pun lom pasang lagi... hamik ko pinggan mangkuk periuk bagai semer ada kat hall ni...

Ni hat dalam... nak pecah hat ni laa... wat sempit rumah je banyak segi2 ni haaa.... kalo banglo takpe la jugak.. ni yg sekangkang kera ni haa... sape la yg design rumah camni... ngeee


Ni sliding door pun kasik tukar yer....


Ni bahagian luar plak... tang ni la nak pecah tu... nak bagi straight aje... ateh tu pun ada lubang kekonon developer tu soh buat cam mini garden la depan tingkap tu.... ish wat tempat berak kucing ada laaa... hangin je!!!


Ok nanti extend sekali ke depan ya... sampai yg ada tile tu haa.... straight je hujung ke hujung.... ;-)


Ni plak sepanjang tempoh renovation....

Hat ateh ni la kasik konkrit... tutup abes... ish Mya ni org nak amik gambar dia sibuk lari sana sini.... bkn pe takut tersadung kayu ke hape kang....


Ni ler hat nak di'extend' tu...


Dan gambar pandangan hadapan yg still under renovation... dah boh frame utk pintu dan tingkap... abaikan aje model kat celah2 tu... keh keh keh...


Ko tgk la dia boh pintu sementara ni ha.... aduyaiiii.... wokeh ni masa dah siap plaster... wire TNB tu pun dah ubah... hat ni TNB je yg bleh buat... meter nanti derang ubah...


Hat depan ni aku simen aje la dulu... nanti la phase 3 kot baru touch up kat poach ni ha.... berangan nak boh dinding pastu boh pagar rodiron... tengok la bila ada rezeki tergolek lagi kan kan.... hehe... so simen separuh je la dulu pastu tinggalkan hat kekonon nak wat garden kat tepi tu...


Ni masa dah pecah dah... waduh habuknya tak tahan beb!!! sampai ruang atas berdebu.... huhuhuuu... sakit jiwa tul time ni... hari2 balik mop lantai... hahaahahaa pasan tak paip2 tu... ish burok beno pandangannya...

Masa ni aku rasa cam dok 'rumah kongsi' kat tempat2 pembinaan tu.... dah le ngan pintu sementara tu... ngeee...


Yeay siap kang kompom bleh jadi padang bola ni..... beam tu mmg agak panjang tak bleh nak wat pe.... masa ni tak terbayang cemana rupa dah siap kang... ngan paip2 berterabur.... mana nak dihala tu ek....


Wokey paip dah siap ubah... dah siap sorok.... sgt teliti contractor tu buat... kemas jer nampak... tgk la dia touch up beam yg panjang tu.... cantik je kan kan kan.... ;-)

Syiling pun siap cornish... aku wat simple2 corak je... pastu nak boh downlight... so tinggal pasang tile jer..... tile lama tak pecah... just sambung dgn yg baru... mujur ada sejebik ikut hat lama tu....


Dan dah siap segalanya.... cat kaler silvermist lawan dgn vineyard...


Kat luar lak sama ngan luar belakang... kaler sandstone... cuma hat yg gelap ala2 coklat tu lupe lak nama kaler... hehe..


Wokey siap sudaaaa.... main door siap pasang... grill siap pasang... so dah lain dari yg lain... agak2 kalo susah2 sgt nak carik rumah aku carik aje yg kaler lain dari yg lain tu haaa.... heheheee....

Kesimpulannya impian dah jadi kenyataan... alhamdulillah.... sgt puas hati hokey dgn hasilnya..... dan seterusnya nak touch up pe patut je... nak tempah langsir... dan nak siapkan garden tu ha... dan yg paling penting.............................. mengemas rumah!!!!!! adeh terasa cam pindah rumah baru jer... :P

2 comments:

fieznur said...

Memang puas hati tgk. Berapa kos siap upah yek?

-Sharleenz- said...

Saya buat depan ni dan ruang hall tu dlm 20k rasanya..x berapa ingat sbb dah lama..kalau bebetul nk tau kena bukak balik resit :D