FOLLOW ME

Friday, January 18, 2013

Rutin harian breastfeeding mommy!

Saja jer nak share cerita breastfeeding journey... rasanya semua BF mommy pun sama kot jadual hariannya kan... aku catat kat sini utk pedoman aku di masa2 akan datang....

Hmm aku sampai rumah dalam kul 7 pm cam tu la... ye tahun ni (eh sejak aku naik kerja...) sharp kul 5:30 pm aku pun cau cin cau... buat masa ni lom ada lagi meeting yg drag sampai kul 6 pm ker tetibe nak balik boss panggil discuss ke hape ke kan... maklumlah awal tahun lagi kan... sbb nya aku kena terus pecut nak kena ambil bb Danish kat taska... kang kalo lebih kul 7 pm kena cas OT plak... eh bukan sbb aku berkira sbb OT tu... selagi boleh dielak kita elak la kan.... hahahhahaa.... takpe la kalau dah terpaksa nak buat cemana kan.... lagipun kesian bb Danish kalo aku ambil lambat kang... dah ler hantar antara org2 yg awal (sbb time aku hantar dalam 7:15 am tu baru ada 2-3 org budak jer...) so takkan time ambil pun antara org2 yg last plak kan.... sian dia kan... so sehabis daya aku akan cuba balik on the dot! ;-)

Walaupun masih bb tapi time kite ambil tu kemain menyengeh je kan.. cam excited sgt, yeay yeay nak balik (kalau boleh cakap la...) Pastu wat bunyi2 manja... alahaiii... kalau time nak hantar tu kekadang wat muka tak rela jer nak angkat dari carseat tu.... alahaiiii.... masa ni lah dok fikir, kalau lah bleh jadi surirumah kan kan kan....................

Sesampai je kat rumah, tak sempat la nak relax2 dulu ke hape.... terus bukak beg susu yg hantar kat taska... keluarkan semua botol dan terus basuh. Aku mmg dah cakap kat taska, botol tak payah basuh nak tengok ada belen tak susu yg aku bekalkan tu... aku tengok semua licin2 belaka... last2 dah 2-3 hari tu cikgu taska kata dia basuh je la sbb bb Danish mmg minum abes licin takde baki.... hmmm ye lah... tapi tu la, balik rumah aku tetap basuh balik semua botol2 tu ngan pam sekali laa..... aku sterilize botol2 ngan pam selang sehari....

Dah siap basuh aku keluarkan frozen EBM ikut FIFO (first in first out) utk dicairkan....


Dan bukak plak beg susu yg hari2 aku usung ke opis tu.... kuarkan 'hasil pengeluaran' kat opis masuk kat peti ais dulu.... yg susu simpan kat bhgn bawah ni tahan 5 hari... so aku takler terus bekukan 'hasil pengeluaran' itu....

Pastu aku buat air teh utk asben dan anak2... mmg wajib buat setiap petang.... aku minum air suam aje... ekekkekeee... itu punya kerja pun dah dekat 7:40 pm... pastu aku terus mandi dan solat... eh bb Danish kekadang mintak ngempeng tapi biasa kejap je la... kekadang tak mintak pun dok sibuk main dgn abang ngan kakaknya yg rajin melayan.... senang hati mak ko kan......

Masak? mmg tak la... ekekekkeee... tapau aje kat kedai... kalau nak makan nasi sampai2 rumah tu asben dah masak nasi... takat aku masak goreng telo bleh la... hahahhaa, tak sempat wey! Tak masak pun dinner tetap kul 9 ke 9:30 mlm jugak... acaner nak slim tah ni... ekekekkee.... kalau masak mau kul 10 mlm baru makan kot.... ;-P

Sbb pas mandi, solat, ngaji skit (ni azam baru ni pas maghrib wajib ngaji walaupun sikit... dedulu banyak termissed... huhu... pe tah yg nak dikejar sgt... hahahahaa...) terus isyak sekali.... siap review jap Damia ngaji kat tadika... Daniel pergi kelas mengaji hari Isnin, Rabu dan Jumaat. Kalau takde kelas mengaji sama2 review jugak.... ngan apaknya sekali la.... bb Danish aku letak sebelah je... alhamdulillah good bb boy..... 

Dah siap2 semua pastu terus nak prepare susu lak.... tu yg masuk dalam 6 botol macam aku pernah cerita dalam entry INI tapi kali ni kena plus 1 botol extra kekonon... tapi hari2 ngan botol2 extra tu pun habis licin... mau tak 22 oz bb Danish ni minum sekarang....

Ok siap susun dalam peti ais tu... esok baru susun masuk cooler bag...

Dah makan semua tengok homework Daniel lak... kalau subject arab jer aku ajar... subject lain apaknya ada.... Aku nak prepare baju2 anak2 yg nak bawak ke taska masing2.... Daniel, Damia, Danish... huh baru 3 org.... hehe... mujur ler baju sekolah Daniel apaknya yg iron.... so bab tu aku tak payah pikir ;-) bb Danish kekadang tidur awal kul 9 mlm. Tapi aku masuk dalam buai atau bouncer aje dulu....

Dah kul 9:30 mlm mmg time semua tidur.... Daniel kalau siap homework awal, awal ler tidur... kalau tak lambat ler tidur... lambat2 pon kul 10 je pon... Damia kalau lambat2 dia dah tertidur kat sofa dulu.... Aku dah settle semua baru angkat bb Danish bawak masuk bilik.... masuk bilik kompem ngempeng sambil tidur.... tu pasal ngan mak2nya pun selamat belayar..... hahahhahhaaa.... 

Pastu esoknya kul 5:30 pagi dah bangun... malam bb Danish bangun kul 3 pastu ni kul 5:30 ni sesama bangun ler ni.... tapi dia tidur balik... senang mak nak wat koje kan... bangun mandi solat pastu siap2 le... siap2 masuk susu... 

Gini ler rupanya... siap2 nombor, siap2 susun.... pastu boh icepax tu ha....


Siap buat air ngan bekpes simple jer... selalunya roti aje takpun serial... Daniel ngan daddy dah pergi aku siap2kan Damia... kul 7 am camtu gerak kuar dari rumah dan hantar bb Danish.....

Ni ha beg2 yg aku usung hari2.... beg aku je 3 beg... beg laptop, beg susu dan henbeg... mmg mulanya malas gak nk bawak henbeg tapi macam payah lak sbb dlm tu ada segala macam rete.... ekekkekkeee.... pehtu beg bb Danish ada 2 aje la, beg baju ngan beg susu.... so tetiap pagi kena susun camtu tepi pintu... kang ado yg cicir haru je..... :-))


Gitu jer ulang2 balik hari2 rutin yg sama...........

Fuhhh letih! ;-P




2 comments:

Fiza Rauf said...

hahahahah aku ingt aku sorang je yg susun beg depan pintu tetiap hari.. ko pun same.. hahahahaha

ada penah beberapa kali beg laptop aku tinggal kat rumah.. hampeh je.. ape lg pejal la kene balik ambik.. hahaha kalo tak acane nk buat keje kalo laptop tinggal kat rumah... LOL

Hajar Hashim said...

hmm..lebih kurang jer rutin harian kita..sy pun setiap pg mcm tu la jgk beg yg disusun dpn pintu..he..he..klu kat ofis pulak mesti tercari2 ms nk pump.. kan?